Προκήρυξη

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η ΕΣΟ προκηρύσσει τo 3ο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων για το 2010.

2. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
Η σύνθεση των ομάδων είναι εξαμελής. Αναλυτικά:
– 1η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων (κάτω των 16 ετών – γεννημένος από 1/1/1994 και μετά),
– 2η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων (κάτω των 14 ετών – γεννημένος από 1/1/1996 και μετά),
– 3η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων (κάτω των 12 ετών – γεννημένος από 1/1/1998 και μετά),
– 4η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων (κάτω των 10 ετών – γεννημένος από 1/1/2000 και μετά),
– 5η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία κορασίδων (κάτω των 16 ετών – γεννημένη από 1/1/1994 και μετά) και
– 6η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία παγκορασίδων (κάτω των 12 ετών – γεννημένη από 1/1/1998 και μετά).

Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα μόνο κοινοτικό σκακιστή η δήλωση του οποίου θα πρέπει να έχει γίνει πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.
Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση των κοινοτικών είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και ισχύει για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις. Σωματεία που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει κοινοτικούς σκακιστές δεν μπορούν να τους αλλάξουν.
Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο, το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ. και Υγείας πριν την έναρξη των αγώνων.

3. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Οι αγώνες στην τελική φάση θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

4. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Σε κάθε συνάντηση η νίκη βαθμολογείται με 2 βαθμούς, η ισοπαλία με 1 βαθμό, και η ήττα με 0 βαθμούς. Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με αφαίρεση ενός βαθμού (-1). Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς (σύνολο πόντων 5,5-0). Η ομάδα που παίρνει το “ΒΥΕ” σε ελβετικό σύστημα θεωρείται ότι κέρδισε χωρίς αγώνα παίρνει 2 βαθμούς αλλά μόνο 3,5 πόντους.

5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία μέλη της Ε.Σ.Ο. Σε κάθε περιοχή με συμπληρωματική προκήρυξη των αρμόδιων Ενώσεων ή Τοπικών Επιτροπών θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες (σύστημα αγώνων, πρόγραμμα, λήξη προθεσμιών κλπ) των τοπικών πρωταθλημάτων.
6. ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Ανάλογα με το σύστημα των αγώνων για την τελική κατάταξη χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:
Για σύστημα πουλ (απλό ή μικτό):
Α’ Φάση
(Α) 6.1.1. Βαθμοί
(Α) 6.1.2. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων.
(Α) 6.1.3.Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες στην Α’ φάση.
(Α) 6.1.6. Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ..
(Α) 6.1.7. Αν και μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία τότε θα γίνει τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής:
Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 6 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 5 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 4 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.
Β’ Φάση
(Β) 6.1.1. Βαθμοί
(Β) 6.1.2. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων. (υπολογίζεται και το αποτέλεσμα του αγώνα που μεταφέρουν οι ομάδες από την Α’ Φάση).
(Β) 6.1.3.Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες. (υπολογίζεται και το αποτέλεσμα του αγώνα που μεταφέρουν οι ομάδες από την Α’ Φάση).
(Β) 6.1.4. Εάν, μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ 2 ομάδων στην 1η και 2η θέση, τότε για την ανάδειξη του πρωταθλητή θα γίνει ειδικός αγώνας με αντίστροφα χρώματα από ότι στον αγώνα της κανονικής περιόδου και χρόνο σκέψης 15 λεπτά για κάθε σκακιστή.
(Β) 6.1.5. Στην περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος του αγώνα μπαράζ που περιγράφεται στο 6.1.4 καθώς και σε περίπτωση ισοβαθμίας περισσότερων των 2 ομάδων για την ανάδειξη του πρωταθλητή θα ισχύσουν τα επόμενα κριτήρια:
(Β) 6.1.6. Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ..
(Β) 6.1.7. Αν και μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία τότε θα γίνει τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής:
Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 6 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 5 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 4 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

7. ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Αναβολές κατά αρχήν δεν χορηγούνται, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων για τις οποίες αποφασίζει η διεύθυνση των αγώνων.

8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ
Θα χρησιμοποιηθεί μικτό σύστημα πουλ για 8 ομάδες: Στην πρώτη φάση (αγώνες 1-3) οι ομάδες κατανέμονται σε δύο ομίλους (1,4,5,8-2,3,6,7) με βάση το μέσο όρο των διεθνών ΕΛΟ των έξι σκακιστών του κάθε σωματείου, όπως θα δηλωθούν στις συναντήσεις του 1ου γύρου και θα αγωνισθούν μεταξύ τους με σύστημα πουλ. Στη δεύτερη φάση (αγώνες 4-5) οι δύο πρώτες ομάδες (1,2) κάθε ομίλου σχηματίζουν τον 1ο ΟΜΙΛΟ της Β’ ΦΑΣΗΣ (θέσεις 1-4) και οι δύο τελευταίες ομάδες (3,4) κάθε ομίλου σχηματίζουν το 2ο ΟΜΙΛΟ της Β’ ΦΑΣΗΣ (θέσεις 5-8). Στον κάθε όμιλο της Β’ ΦΑΣΗΣ οι ομάδες αγωνίζονται με σύστημα πουλ αλλά εξαιρούνται οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της Α’ ΦΑΣΗΣ ανάμεσα στις ομάδες που προέρχονται από τον ίδιο όμιλο. Για την εξισορρόπηση των χρωμάτων οι συναντήσεις αυτές θεωρούνται ότι αποτελούν τον 1ο γύρο των ομίλων της Β’ ΦΑΣΗΣ. Ανάλογα με το χρώμα που είχε η κάθε ομάδα στην συνάντηση της Α’ ΦΑΣΗΣ, παίρνει το 1 (αν είχε τα λευκά) ή το 4 (αν είχε τα μαύρα) και προέρχεται από τον Α’ ΟΜΙΛΟ, το 2 (αν είχε τα λευκά) ή το 3 (αν είχε τα μαύρα) και προέρχεται από τον Β’ ΟΜΙΛΟ. Στους ομίλους της Β’ ΦΑΣΗΣ οι ομάδες μεταφέρουν μόνο το αποτέλεσμα του αγώνα (βαθμοί, πόντοι, βαθμοί ποινής) που έδωσαν με την ομάδα που προέρχεται από τον ίδιο όμιλο της Α’ ΦΑΣΗΣ.
Σε περίπτωση που τελικά συμμετάσχουν 5 ή 6 ομάδες θα χρησιμοποιηθεί σύστημα πουλ μονών συναντήσεων.

9. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ
1. Από την Ε.Σ.Σ.Ν. Αττικής η πρώτη και η δεύτερη ομάδα προκρίνονται απευθείας στην τελική φάση (2 ομάδες).
2. Από την Ε.Σ.Σ. Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής η πρωταθλήτρια ομάδα προκρίνεται απευθείας στην τελική φάση (1 ομάδα).
3. Από την Ε.Σ.Σ. Κρήτης η πρωταθλήτρια ομάδα προκρίνεται απευθείας στην τελική φάση (1 ομάδα).
4. Από την Ε.Σ.Σ. Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης η πρωταθλήτρια ομάδα προκρίνεται απευθείας στην τελική φάση (1 ομάδα).
5. Οι πρωταθλήτριες των υπόλοιπων Ενώσεων – Τοπικών Επιτροπών θα διεκδικήσουν την πρόκριση τους στα μπαράζ. Συγκεκριμένα:

ΦΑΣΗ ΜΠΑΡΑΖ
1ος ΓΥΡΟΣ (ΣΑΒΒΑΤΟ 13/11/2010)

(Στην έδρα των σωματείων ή στη μέση απόσταση).
1ο Μπαράζ: Η πρωταθλήτρια της ΕΣΣ Κεντρ. Δυτ. Μακεδονίας με την πρωταθλήτρια της ΤΕΣΣ Δυτικής Ελλάδας.
2ο Μπαράζ: Η πρωταθλήτρια της ΤΕΣΣ Θεσσαλίας με την πρωταθλήτρια της ΤΕΣΣ Ανατολικής Στερεάς.
3ο Μπαράζ: Η πρωταθλήτρια της ΕΣΣ Πελοποννήσου με την πρωταθλήτρια της ΕΣΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου.

2ος ΓΥΡΟΣ (ΚΥΡΙΑΚΗ 21/11/2010)
4ο Μπαράζ: Νικητής του 1ου Μπαράζ με Νικητή 2ου Μπαράζ..
5ο Μπαράζ: Νικητής του 3ου Μπαράζ με πρωταθλήτρια της ΤΕΣΣ Αιγαίου

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 6 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 5 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.
Οι έδρες των μπαράζ θα προκύψουν μετά από κλήρωση. Τα σωματεία θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να γνωστοποιήσουν στην Ομοσπονδία, πριν από την κλήρωση της έδρας για το ποσό το οποίο θα συνεισφέρει η εντός έδρας ομάδα στα έξοδα της φιλοξενούμενης. Στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει τέτοια συμφωνία η Ε.Σ.Ο. θα ορίσει το ποσό.
Οι προκριματικές φάσεις σε όλα τα πρωταθλήματα για τις οποίες είναι υπεύθυνες οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές (εκτός αν η Ε.Σ.Ο. ορίσει διαφορετικά), θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31-10-2010. Όλα τα σωματεία που θα προκριθούν (απευθείας πρόκριση ή μπαράζ) θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως στην ΕΣΟ τη συμμετοχή τους στην τελική φάση, μέσω των Ενώσεων ή των Τοπικών Επιτροπών που ανήκουν, μέχρι τηνΠέμπτη 25-11-2010.
Σε αντίθετη περίπτωση χάνουν το δικαίωμα πρόκρισης και η αναπλήρωση τους γίνεται ως εξής: Για τις ομάδες που προκρίνονται απευθείας (χωρίς μπαράζ) η αναπλήρωση γίνεται με βάση την κατάταξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των ενώσεων (ΕΣΣΝΑ, ΕΣΣΘΧ, ΕΣΣΚ, ΕΣΣΑΜΘ). Οι ομάδες που προκρίθηκαν από τα μπαράζ αναπληρώνονται από τις ηττημένες του 4ου και 5ου μπαράζ.
Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής υποχρεούνται να στείλουν μέχρι τις 25-11-2010 τα αποτελέσματα και τα φύλλα αγώνος του πρωταθλήματος της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής.
Στην τελική φάση εκτός από τις ομάδες που θα προκριθούν θα συμμετάσχει και μία ομάδα ως εκπρόσωπος του διοργανωτή αδάπανα για την ΕΣΟ.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων για την ανάληψη της τελικής φάσης ορίζεται η Τρίτη 30/11/2010.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συν-διοργανωτής, η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του συστήματος των αγώνων και του αριθμού των ομάδων που θα προκριθούν στην τελική φάση.

10. ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Η τελική φάση θα γίνει στο χρονικό διάστημα από 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2010 σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Άφιξη των ομάδων

Πέμπτη 16  Δεκεμβρίου 2010 Άφιξη των Ομάδων
Πέμπτη 16  Δεκεμβρίου 2010 Τεχνική Συνάντηση-Ορισμός Ομίλων 20:00
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010 1ος Γύρος 09:30
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010 2ος Γύρος 17:30
Σαββάτο 18 Δεκεμβρίου 2010 3ος Γύρος 09:30
Σαββάτο 18 Δεκεμβρίου 2010 4ος Γύρος 17:30
Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 5ος Γύρος 09:30
Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Τελετή Λήξης – Αναχώρηση 15:00

11. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που ορίζουν οι Ενώσεις Τ.Επιτροπές για τα περιφερειακά πρωταθλήματα ή το ΔΣ της ΕΣΟ για την τελική φάση. Η σύνθεση της επιτροπής για την τελική φάση θα ανακοινωθεί στη συμπληρωματική προκήρυξη.
Το παράβολο ορίζεται στα 90 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.

12. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ
Ο Διευθυντής Αγώνων θα ορισθεί από το ΔΣ της ΕΣΟ και οι Διαιτητές από την ΚΕΔ και θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

13. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

Ισχύει το άρθρό 3 «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ» της γενικής προκήρυξης των ομαδικών πρωταθλημάτων για το 2010 (Αριθ. Πρωτ. 86328/10-11-2009).

14. ΓΕΝΙΚΑ
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Comments are closed.